МОМИР КОРУНОВИЌ

MOMIR KORUNOVIC

ГЛОГОВАЦ, ЈАГОДИНА, 1. I 1883 – Белград, 17. IV 1969

Дипломирал на Архитектонскиот отсек при Техничкиот факултет во Белград во 1906 година. Бил на специјализација во Прага, Рим и Париз. Целиот работен век го поминал во Министерството за градежништво во Белград.

Проектирал голем број јавни објекти и споменици меѓу кои и 50 спортски сали (соколани). Во своето архитектонско творештво секогаш настојувал да примени елементи од српската средновековна архитектура.

Негови позначајни објекти кај нас се:

1925 Споменикот во с. Рамне, Охрид;

1925 Кулата Пирг во манастирскиот комплекс „Св. Наум“ на Охридското Езеро;

1927* Црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Прилеп;

1931* Спортската сала позната како Соколана во Куманово;

1934 Спомен-кулата во с. Кучково, Скопје;

1934 Спомен-костурницата во Зебрњак кај Куманово;

Проектот за покривот на спортската сала го изработил архитектот Владимир Антонов.

Previous articleБРАНИСЛАВ КОЈИЌ
Next articleПЕТАР И БРАНКО КРСТИЌ