НИКОЛАЈ КРАСНОВ

NIKOLAJ KRASNOV

Москва, 6. XII 1864 – Белград, 8. XII 1939

Студирал на Московското училиште за сликарство, скулптура и градежништво. Дипломирал во 1888 година. По дипломирањето бил вработен во градската управа на Јалта (1888-1899). Од 1911 година бил архитект на рускиот царски двор, а од 1913 година ја носи титулата академик по архитектура.

Во 1922 година емигрирал во Југославиа каде што се вработил во Министерството за градежништво (1922-1939).

 

Previous articleАЛЕКСАНДАР ЈАНКОВИЌ
Next articleБРАНИСЛАВ КОЈИЌ