29.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

ДОМАШНИ ГРАДИТЕЛИ, 1918 – 1944

0
Во ова поглавје се претставени градителите што живееле и твореле во Македонија во периодот меѓу двете светски војни. Непосредно по завршувањето на Првата светска...

ДРАГО ИБЛЕР

DRAGO IBLER Загреб, 14. VII 1894 - Ново Место, 12. IX 1964 Дипломирал на Високата техничка школа во Дрезден (Германија) во 1924 година. Од...

ЃОРЃЕ МАРКОВИЌ

0
ĐORĐE MARKOVIĆ 1893 -  Живеел и работел во Врање и како овластен инженер имал сопствено биро. Бил посветен на проектирање на стопански и индустриски објекти. Во...

АНТУН АУГУСТИНЧИЌ

ANTUN AUGUSTINCIC Клањец, 04. V 1900 - Загреб, 10. V 1979 Студирал скулптура на Високата школа за уметност и занает кај проф. Р. Валдец и Р....

ВЛАДИМИР АНТОНОВ

0
VLADIMIR ANTONOV 1885 - ? Бил руски емигрант доселен во Куманово. По професија бил архитект и одиграл значајна ролја во архитектонското обликување на Куманово меѓу двете...

КАРЛО ЛУКА ФЕРДИНАНДО ИНКИОСТРИ

KARLO LUKA DERDINANDO INKIOSTRI Сплит, 18. Х 1866 - Белград, 16. IХ 1942 Бил декоративен сликар. Неговиот татко Антонио по занимање бил архитект. Уште...

ВИКТОР Ј. ХУДАК

0
VIKTOR J. HUDAK 1893 -  Работел во Кралевската банска управа за Вардарска бановина. Се јавува како ревидент на повеќе архитектонски проекти. Бил ревидент на проектот за...

ВАСИЛИЙ ФЁДОРОВИЧ ФОН БАУМГАРТЕН

VASILY (WILHELM) FYODOROVICH VON BAUMGARTEN Петроград, Русија, 30. X 1879 - Буенос Аирес, Аргентина 13. V 1962 По Октомвриската револуција во Русија како емигрант се доселил...

ИВАН АРТЕМУШКИН

0
IVAN ARTEMUSHKIN 1897 - ? Како руски емигрант се доселил во Скопје по Октомвриската револуција. Неговото плодно творештво го опфаќа периодот до Втората светска војна. Имал Техничко...

АЛЕКСАНДАР ЈАНКОВИЌ

ALEKSANDAR JANKOVIK Белград, 1880 ? -  Работел во Министерството за градежништво во Белград од 1907 до 1914 година. По напуштањето на Министерството отворил сопствено...