29.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

РУДОЛФ ВОШТА

0

ВЈАЧЕСЛАВ БУЈКО

0

ЈОВАН ВУКОВ

0
JOVAN VUKOV 1903 – ???? Живеел и работел во Белград. Се занимавал со проектирање на индивидуални куќи за живеење. Бил овластен архитект и имал сопствено биро. Негов...

ПАВЛЕ ВУКИЧЕВИЌ

0
PAVLE VUKICEVIK 1890 – ???? Како овластен градежен инженер имал сопствено биро во Белград каде што живеел и работел. Се занимавал со проектирање на објекти од...

Е. БРОНШТАЈН

E. BRONSTEIN 1875 – Се јавува како значајна фигура во дооформувањето на проектот на Народниот театар во Скопје (1914-1927)“. Се занимавал и со проектирање на...

МАТЕЈ БЛЕХА

MATĚJ BLECHA Штитари, Аустро-Унгарија 16. VII 1861 – Прага-Карлин, Чехословачка 18. XII 1919 Живеел и работел и во Белград. Бил овластен архитект и имал сопствено биро...

ВАСИЛИЙ ФЁДОРОВИЧ ФОН БАУМГАРТЕН

VASILY (WILHELM) FYODOROVICH VON BAUMGARTEN Петроград, Русија, 30. X 1879 - Буенос Аирес, Аргентина 13. V 1962 По Октомвриската револуција во Русија како емигрант се доселил...

АНТУН АУГУСТИНЧИЌ

ANTUN AUGUSTINCIC Клањец, 04. V 1900 - Загреб, 10. V 1979 Студирал скулптура на Високата школа за уметност и занает кај проф. Р. Валдец и Р....

НАДВОРЕШНИ ГРАДИТЕЛИ, 1918 – 1944

Тука се претставени 32 имиња на творци коишто живееле надвор од Македонија, но кои со своите дела оставиле видливи траги во нашата земја. Меѓу...